Ingen socialdemokrati med Waidelich!

Jag ska börja med att erkänna. Jag var sprudlande glad när Juholt höll sitt linjetal. Jag kände mig positiv under hela kongressen och jag var mycket optimistisk när jag åkte hem.

Sen kom Waidelich och artikeln i Dagens Nyheter. I denna klargörs som många redan vet att det inte finns några behov av ”kraftigt höjda skatter”. Fine with that. Kraftigt höjda skatter kanske man kan klara sig undan, men det vimlar också av andra dumheter. Exempelvis säger de i artikeln att ”utgiftstak i statsbudgeten och överskottsmål för den offentliga sektorn” kommer fortsatt vara överordnat i en ”ansvarsfull ekonomisk politik”. Dessutom hänvisar de till SNS ”jobb inom välfärden” som värda att prova, något som fick den socialdemokratiska bloggosfären att explodera och Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, att reagera kraftigt. Med tanke på behovet av riktiga arbeten i vård och omsorg har jag full förståelse.

Själv trodde jag mest det handlade om att positionera sig gentemot högern i partiet. Samma höger som blivit bortkörda under kongressen och som det verkade som att man helt övergivit för en ”nystart”. Waidelich fick bli alibi och utspelet var ett sätt att bygga broar till den del av partiet som gärna ser utförsäljningar och ”privata alternativ”. Jag hoppades nog också att den sortens trams inte skulle få någon reell betydelse när den verkliga politiken skulle formuleras, då det finns alldeles för många goda krafter där i bland andra Veronica Palm och Leif Pagrotsky.

Nu börjar jag dock tveka. Särskilt eftersom Waidelich allt mer verkar få fritt spelutrymme för sina egna åsikter. På dagens E24 finns en artikel där Waidelich formulerar vad han anser vara viktigt. Och det är ju så att man tar sig för pannan.

I artikeln förklarar Waidelich följande:

 • Förmögenhetsskatten kommer inte tillbaka. Den var dum och ”drabbade” alldeles för många.
 • Det finns dock möjlighet att justera skatter inom ramen för ”skattetrycket”.
 • EUROn ska införas på sikt om ”opinionen vänder”.

Lägger vi samman artikeln med hans tidigare uttalanden om RUT, artikeln i DN och dagens papper där han inte säger ”direkt nej till ett femte jobbskatteavdrag” får vi en tämligen komplett bild om var Waidelich står. Vi har fått ytterligare en Tomas Östros, fast med hår. Och så mycket vågar jag lova alla hoppfulla, att med Tommy Waidelich som ekonomisk-politisk ansvarig blir det inte tal om någon socialdemokratisk politik.

Varför? Jo, det är faktiskt oerhört enkelt. Det går inte att bedriva en socialdemokratisk välfärdspolitik med en moderat skattepolitik. Om vi ska kunna erbjuda ett alternativ är det nödvändigt med skattehöjningar. Det är nödvändigt med värnskatter och förmögenhetsskatter och det är nödvändigt med progressivitet i systemen. Utan det blir det inget, så enkelt är det. Det finns två alternativa förklaringar. Det ena är att Waidelich vet detta och är förespråkare av att fortsätta på inslagen linje. Det andra alternativet är att han inte förstår skillnaden på plus och minus.

Frågan är vad som är värst.

Personligen tror jag Waidelich är förespråkare av den inslagna vägen, den som lett oss till två valförluster och kräftgång i närmare tjugo år. Det vore givetvis katastrofalt med en sådan utveckling. Vad vi som rörelse behöver nu är förändring och nystart. Vi behöver en progressiv politik för just den sociala demokrati som Juholt talat om. Den utbyggnad av välfärden som kopplas till begreppet ”social demokrati” är nämligen komplett omöjlig om vi inte är beredda att bedriva både en expansiv politik och i en sådan är skattehöjningar nödvändiga. Att leva i en låtsasvärld där man kan behålla moderaternas skattenivå men ändå bedriva socialdemokrati är antingen självbedrägeri, lögn eller ren dumhet. Det är helt enkelt inte seriöst.

Andelen bloggare som uppmärksammat Waidelich och hans politiska position är många. Leine Johansson positionerar Waidelich strax höger om moderaterna, något som även Peter Högberg gör.

Utöver det. Waidelichs uttalande om att vi ska gå med i EMU på sikt ”om opinionen vänder” är misstänkt likt Erik Åsbrinks klassiska ”Om stödet för valutaunionen fortsätter att stärkas, kan en eventuell folkomröstning om EMU-medlemskap äga rum tidigare än beräknat.”

Att överhuvudtaget tala positivt om EMU i dagar som dessa tyder dessutom på otroligt dålig koll. Det finns inte många tecken längre på att det vore bra för Sverige att få sin ekonomiska politik styrd från Frankfurt.

Socialdemokratin från sin sämsta sida, typ.

Nu hoppas jag fortfarande på de progressiva krafter som finns i partiets ledning. För får Waidelich sätta tonen för den framtida ekonomiska politiken, då vågar jag lova att det varken blir tal om progressivitet, social demokrati eller valseger. Varken 2014 eller framåt. Då står vi kvar och stampar och gör om exakt samma misstag ytterligare en gång. Då är vi nämligen inget alternativ.

Waidelichs utspel och linje saknar allt jag tidigare skrivit om. Den saknar grundläggande samhällsanalys. Den saknar vision och den saknar framförallt en egen metod till förbättring. Eller, för att avsluta, använda bloggaren Martin Mobergs ord:

”det är endast genom att vi fokuserar på den socialdemokratiska ideologin och värderingarna och utifrån det tar fram en adekvat politik som dagens väljare kan känna igen sig i, som vi kan nå framgång i kommande val. Därför hoppas jag att Tommy Waidelich också inser detta och väljer att inte beträda den väg som moderaterna har lagt, för den leder inte framåt utan bara bakåt….”

This entry was posted in Socialdemokrati and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ingen socialdemokrati med Waidelich!

 1. snushane says:

  Håller fullständigt med dig! Juholts linjetal stärkte mitt förtroendet för Sossarna, men Waddes skattepolitik den ger jag inte ett skit för. Så mitt förtroende sjönk som en sten!!

 2. Henrietta Serrate says:

  Du skriver så jävla rätt! (:

 3. admin says:

  Tack för kommentarena! Jag tycker diskussionen är väldigt viktig, särskilt med tanke på den retoriska nystarten som Juholt gav sken åt. Dessutom är det oroväckande att det är just Waidelich som syns och inte Juholt. Det är hans utrymme just nu och det han säger kommer prägla vår linje.

  Vad som också är oroväckande är vad som händer om den grupp som ska granska skattefrågan kommer fram till helt andra saker än de som Waidelich säger. Då har han målat in sig i ett hörn och gjort sig obekväm och omöjlig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>