#nystart eller?

Imorgon firar vi den enda högtiden. Arbetarrörelsens enda högtidsdag som vi firar i åminnelse av Haymarketmassakern i Chicago 1886 och det efterföljande justitiemordet. Konfrontationen i Chicago handlade om 8-timmars arbetstid, något som de allra flesta av oss tar för givet idag.

Som av en händelse är det i år också 80 år sedan massakern i Ådalen där 5 demonstranter mördades av svensk militär.

Det gemensamma för demonstationerna var att de på ett eller annat sätt tillkom för att kämpa för förändring och förbättring. Det var ilska, passion och framtidshopp som präglade dem. Inte varmkorv och ballonger. För det är nämligen där likheterna med dagens arbetarrörelse tar slut.

Imorgon kommer vi demonstrera, men för vad? Det är inte så självklart.

För vi har något så unikt som en socialdemokrati som inte vet vad den vill. En socialdemokrati som står och vacklar mellan vår kräftgångsposition och …vadå?

På partikongressen var #nystart det stora. Det var det som präglade debatt och diskussion. Vi var många som kände att det var över. Vår ökenvandring skulle vara över, men vad hände sen? Tiden efter kongressen har väl egentligen präglats av två saker. Känslan av att det är buisness as usual eller att vi faktiskt inget vet. Det beror lite på vem man frågar.

Och självklart, jag förväntar mig inte någon dramatisk kursförändring, inte någon socialdemokratisk internrevolution. Socialdemokratin är en atlantångare som man inte vänder på en eftermiddag, särskilt inte när det är en rörelse som under 20 år präglats av ideologilöshet och kontinuerlig defensiv.

Men jag förväntar mig mer.

Idag rapporterar DN om att ”Juholt-effekten” uteblivit. Kanske är det lika bra. För vem vill egentligen ha en positiv effekt när vi inte har någon politik att presentera? Att det skulle blivit någon dramatisk förändring i opinionen utan att vi berättar vad vi tycker skulle nog nästan varit ett större misslyckande än höstens val. Det skulle ju bara inneburit att Håkans och hans festliga mustasch var mer attraktiv än hela vårt valmanifest, och så illa hopaps jag verkligen inte det är…

Anyhow. Håkan var ju på Nyhetsmorgon idag (tydligen är samtalet för ointressant för TV4 att lägga ut på nätet, vilket dock inte hans Spotifylista verkar vara). En skönt avbrott i det rojalistiska tuggandet. Vissa besked kom ju även TV4 verkade vara mer intresserade av hans drinkar och kulbo. Bland annat kunde vi höra att Håkan ville via på vad som skulle vara den socialdemokratiska färdriktningen, vad som verkligen skiljer oss från borgarna. Det är angeläget eftersom ingen fattade det i höstas när Sahlin rattade skutan, eller ingen kommer fatta det om Waidelich och socialdemokrater i hans gebit tillåts styra.

Mest glädjande var dock hans besked om att överskottet i statsfinanserna faktiskt ska användas istället för att sänka skatterna, något den borgerliga ekokammaren ständigt ger uttryck för att det är onödigt. Senast i onsdags kunde man i SVD (föga förvånande) att det inte finns några ”ekonomiska skäl till överskott”. Och även om det kanske inte gör det så finns det synnerliga politiska skäl.Vill vi ha en välfärd värd namnet krävs nämligen pengar, så enkelt är det. Vill man ha lördagsgodis måste man först få veckopeng. Den ekvationen verkar borgerligheten ha svårt för att förstå, eller i all fall vilja förstå.

Håkan verkar dock fatta.

Eftersom han aviserar att det behövs ordentliga satsningar på välfärden och mer pengar till ”sjukvård, omsorg, skola, lärarna och kunskap”.

Och där är skillnaden. Kanske är det även nystarten. Kanske innebär det den #nystart vi vill ha och behöver. Kanske är det beskeden som behövs för att vända atlantångaren och faktiskt öppna upp för möjligheten att återigen bygga en stark och progressiv socialdemokrati som faktiskt klarar av att vara ett alternativ till borgelighet.

Jag skriver kanske, därför att jag inte vet. Imorgon kommer nog några besked och på måndag kommer budgetförslaget. Efter det vet vi.

Om det blir #nystart eller inte.

This entry was posted in Blogg, Socialdemokrati and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>