Att tala med bönder på bönders vis (eller en borgerlighet utan verklighetsförankring)

Att sommaren är ett nyhetsmässigt vacuum råder det väl inga större frågetecken kring, men att vacuumet även spritt sig till Svenskt näringslivs tankeverksamhet är väl kanske inte lika känt.

Jag har personligen aldrig hyst någon större tilltro till varken organisationen eller deras chefsekonom Stefan Fölster men nu har han ändå tagit priset.

För det förslag som nu kommer från Svenskt Näringsliv om sänkta studiemedel för humaniorastudenter är så dumt att jag knappt orkar tänka på det. Inte nog med det, det bygger dessutom på dels en oförståelse inför vad akademiska studier faktiskt är och dels en total avsaknad av verklighetsförankring.

Om vi börjar med det första. Akademiska studier finns inte primärt till för att skapa profit åt det svenska kapitalet. Akademiska studier finns till för hela samhället. De studier som Svenskt näringsliv lite raljant kallar ”nöjesstudier” har, skulle jag vilja påstå, bra mycket större betydelse för människor än att tvåhundra mellanskiktsbrats till läser grundkursen i nationalekonomi (the mother of all låtsasvetenskaper). Poängen är nämligen den att man inte kan mäta betydelsen av vetenskap i ekonomiska värden. Eller jo, det kan man, men då landar man bara i Fölsters resonemang.

Resonerar man på detta vis hamnar man också otvetydigt i en diskussion där man ställer industriföretagande mot muséer och revisionsbyråer mot bokförlag. Det fungerar inte så, men det förstår varken Fölster eller Svenskt näringsliv.

Det akademiska studiet syfte måste också sägas vara att ligga alla människor till del, att bygga upp förståelsen av samhället och processer som driver det framåt. Den typen av verksamheter ÄR inte vinstdrivande och SKA inte vara det. Det finns exempelvis inte någon profit att dra ur forskningen kring svensk religionsundervisning, men det säger oss mycket om hur samhället fungerar och varför samhället fungerar som det gör. Där fyller det akademiska studiet en av sina viktigaste funktioner, men inte heller det verkar det svenska kapitalets riddare ha fattningsförmåga nog att ta till sig…

Den andra delen av oförståelsen är baserad på att man inte förstår hur samhället är uppbyggt och vad det faktiskt är som faktiskt drar in pengar till AB Sverige. Jag tycker det är en dålig måttstock, men om vi ska mäta saker så att även Svenskt näringsliv förstår får vi väl använda det (att tala med bönder på bönders vis…). Per Svensson på Sydsvenskan skriver föredömligt om detta faktum. Svensson tar upp exemplet med Harry Potter-kursen som gavs vid Linnéuniversitetet. Bara det faktum att Harry Potter-industrin omsätter miljarder är ett lysande exempel på den brist på verklighetsförankring som Svenskt näringsliv besitter.

Svensson tar även upp en lång rad svenska (kreativa) varumärken som i sig drar in mångmiljonbelopp till AB Sverige, Henning Mankell, Robyn och Skype är några av dem. Han fortsätter med att skriva:

”Det har länge gått bra för svenska verksamheter baserade på konst och humaniora; litteratur och musik, design och lingvistik. Det går mindre bra för plåtmonteringen i Trollhättan.”

Det är så otroligt talande. Fölster lever kvar i den värld där tillväxt och ekonomiska vinster gjordes genom svettiga arbetargubbar som bugade för punschstinna direktörer. Så är det inte längre. Att Fölster själv i dagens Nyhetsmorgon tar upp kursen ”spela i band” vittnar än mer om hur lite han förstår. Hur många exempel ska vi ta? Cardigans, The Ark, Robyn, Abba… ! Samtliga produkter av satsningar som inte bara genererat en jädra massa pengar utan även andra värden. För det går inte mäta glädjen i en konsertupplevelse, men den finns där.

Kritiken har ju inte heller låtit vänta på sig. Håkan Juholt som profilerat sig på kulturpolitikens område uttryckte det som att:

Det är osedvanligt feltänkt. Att tänka fel är inte ovanligt, men att tänka så fel, det är ovanligt

Själv skulle jag dock bara vilja fylla i. Svenskt näringsliv (är de verkligen representanter för svenskt näringsliv?) är ofta fel ute, inte lika fel som nu, men ofta. Den reaktionära borgerliga ideologin blir tydligare och tydligare dag för dag och detta är bara en del av det hela.

This entry was posted in Blogg and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>