Vi är många som känner.

Jag har under en ganska lång tid planerat att skriva en rad inlägg om vad socialdemokrati är. Om vår historia, våra ideologiska grunder. Om varför inte vad som helst kan kallas socialdemokrati eller om all politik inte kan kallas socialdemokratisk.

Det kom av sig. Jag vet inte när jag kommer klara av att skriva klart det. Det ligger som en stor sten i bröstet på mig. Jag kände ingen på Utöya, men jag har vänner som gjorde det.

Likväl är det extra jobbigt. Därför att jag har varit på de där lägren. De där som är så fyllda av glädje och gemenskap. Av framtidsförhoppning och visioner. De där lägren där man tror på och brinner för en bättre värld. Läger fyllda av vänskap och kärlek.

Jag har suttit dagar och kvällar och diskuterat Palestinas frihet och löntagarfonder med kamrater från hela landet och hela världen. Jag har gått nattvakt runt tomma lägerområden och jag har tröstat kärleksbrutna tonårstjejer som fått och förlorat sin första kärlek.

Och allt det är vad lägren handlar om. Att träffa nya människor, utbyta åsikter, att bli kär och att i vissa stycken upptäcka något nytt hos sig själv.

I fredags försvann den glädjen för så många. Jag kan inte med ord beskriva hur jag känner det och jag kan inte för mitt liv förstå hur de som var där eller kände fler människor där mår.

Det är så svårt att förklara, men vi som varit på lägren, vi som tillhör samma rörelse. Vi vet att angreppet inte bara skedde på Utöya. Det skedde mot alla våra minnen, alla våra känslor och så otroligt mycket av vi alla står för.

Därför har jag så oerhört svårt att förstå hur Jens Stoltenberg klarar av att hantera situationen som han gör. Hur han klarar av att vara så samlad och så saklig när han inte bara fått sitt paradis förstört utan också förlorat många vänner.

Det är för mig, kanske ännu mer, obegripligt.

 

This entry was posted in Socialdemokrati and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>