Lögn och förbannad dikt!

Då Smålandsposten inte behagar publicera min insändare får jag således också hitta andra vägar för publikation.

***

Efter att ha tagit del av den insändare som ledande företrädare för Alliansen hade i SMP 8/9 med titeln ”Duktiga lärare ska ha bra betalt!” kan jag inte annat än att bli förbannad! För det som framträder i den korta insändare Bo Frank, Gunnar Elm, René Jaramillo och Patric Svensson författat kan närmast beskrivas som propagandistisk rappakalja!

Jag har tagit mig tiden att analysera vad det är de fyra egentligen skriver. Trots sin korthet går det att utläsa tre huvudsakliga förklaringar till de låga svenska lärarlönerna.

1. Vi har för hög lärartäthet och universiteten gör ett dåligt jobb. Det hindrar kommunerna från att höja lönerna. Alltså: Lärarkåren är för stor och för dålig.

2. Det är jantelagen som förstör den individuella lönesättningen, inte avsaknad av pengar eller politisk vilja. För oss som

lever i verkligheten känns det oftast tvärtom.
3. I ”kommande budgetar” är de beredda att utveckla karriärtjänster, för att ”bryta det moment 22 som finnas i dag”, nämligen att det finns för många och för dåliga lärare. Det måste alltså rensas lite bland dödköttet.

Ingenting är alltså deras fel och deras ambition är god.  Mer exakt hur exempelvis de olika lärarutbildningarna fallerar eller lärartätheten är negativ förklaras dock inte.

De säger sig också vara ”beredda” att inrätta karriärtjänster i ”kommande budgetar”, men inget om hur eller när eller hur det ska finansieras. Detta när Bo Frank så sent som 6/9 i SMP hävdade att ” Kommunen har inte pengar till generella löneökningar för lärarna”. Det finns alltså inga pengar, men de lovar höjningar och bättre tjänster alltså. Eller?

Istället för att fakta och verklighet blir det alltså slät propaganda. För sanningen är faktiskt den att Alliansens hantering av lärarkåren i Växjö knappast varit bättre än sina socialdemokratiska föregångare, som i ärlighetens namn inte var något vidare. Sanningen är också den att lärarnas företrädare aktivt blir motarbetade i sin strävan efter att duktiga lärare ska få bra betalt, såväl på lokal som på nationell nivå. Detta inte minst genom moderatstyrda SKL.

Sanningen är också den att under Alliansens tid vid makten har stora lärargrupper istället för löneökningar fått reallönesänkningar. Detta såväl i Växjö som i landet. Sanningen är också att det knappast är jantelagen som förhindrar att individuell lönesättning inte fungerar utan att det inte ges ekonomiska möjligheter eller praktiska förutsättningar därtill, något som med lätthet hade kunnat åtgärdas om den politiska viljan funnits.

Sanningen är också att Alliansen drivit igenom fem budgetar i Växjö kommun utan att öronmärka en krona åt höjda lärarlöner, trots att Växjös lärare i snitt tjänar mindre än i övriga riket. Menar man med det att Växjös lärare är sämre än rikssnittet?

Sanningen är nämligen den, att det varken finns vilja, intentioner eller ekonomiska förutsättningar från Alliansens att satsa på Växjös lärare. Det är vad de fyra istället borde skrivit. Allt annat är lögn och förbannad dikt!

 

This entry was posted in Blogg and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>