Vägval socialdemokrati?

I Mars nästa år kommer det socialdemokratiska partiet ha sin nästa ordinarie kongress. Då kommer vi staka ut den politik som ska gälla inför valet, med allt vad det innebär. Två val i rad har vi som parti gått till val med diffusa mål och uppfattningar. Vi har mer och mer närmat oss Alliansen i fråga efter fråga, utan att tydligt ge några egna svar på vart vi vill att samhällsutvecklingen ska nå. Nu har vi möjligheten att göra detta.

En av de mest avgörande frågorna kommer vara frågan om vinster i välfärden. En efter en tar de socialdemokratiska arbetarekommunerna ställning mot vinster i välfärden, Växjö är en av dem, medan partiledningen försöker navigera mellan en tidigare politisk linje och medlemmarnas krav, samtidigt som lobbyisterna för de privata alternativen arbetar hårdare än någonsin.

Som jag ser det finns det bara en väg för socialdemokratin och det är att förbjuda vinstuttaget för företagen i välfärdssektorn. Det är egentligen enkelt. Våra skattepengar ska gå till det som våra skattepengar är avsedda för. De ska gå till vård, de ska gå till skola, de ska gå till omsorg och de ska gå till den offentliga sektorns verksamhet, inte till privata investerares fickor. Alldeles oavsett hur låga vinsterna är så är det en överföring av offentliga skattepengar till privata fickor och är ett regelrätt slöseri av skattemedel. Det handlar alltså inte om att avskaffa valfrihet, det är en helt annan fråga, utan att se till att vi har rätt valfrihet. För om vissa företag kommer lägga ner sin verksamhet om deras rätt att göras vinster på skattepengar tas bort, är det då verkligen de företagen vi vill ha i välfärden?

Inte heller står frågan om en kompromiss mellan vinster eller ej, den finns inte. Motsatsen till ett vinstförbund är vinst. Frågan står  istället mellan om våra gemensamma skattepengar ska investeras i min sons förskola, i din dotters skola eller våra mormödrars äldreomsorg. Det är en djupt ideologisk fråga, där diskussioner om kvalitet blockerar den verkliga politiska frågan. Den verkliga striden om vinster i välfärdsfrågan handlar istället om vi är beredda att offra en välfärd för alla till förmån för vinster för några?

Det är också en fråga som kommer definiera en framtida socialdemokrati, åt det ena hållet eller det andra, från partikongressen i vår.

This entry was posted in Socialdemokrati and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>