Varför finns vi till?

Efter en svidande valförlust och en tid av politiskt vacuum har nog både jag och många med mig ställt oss frågan vad socialdemokratins roll egentligen är och vad vi faktiskt finns till för.

Under såväl denna valrörelse som tidigare har jag upplevt att många väljare haft svårt att känna igen oss, eller snarare att särskilja oss. I detta valet blev det dock än mer tydligt än tidigare.

För vad är då en socialdemokrati och vad är det som skiljer oss från andra partier?

Det som skiljer oss åt från borgerligheten är samhällsprojektet, att vi vill erbjuda ett alternativ till det borgerliga samhället eller ett alternativ till rådande ordning. Partiprogrammet uttrycker det som att

”Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratins ideal och alla        människors lika värde. Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den
demokratiska socialismens mål.”

Detta är alltså vårt samhällsprojekt, att omforma samhället och skapa det fria, jämlika och solidariska samhället.

Problemet är att vi vandrat ganska långt ifrån detta och där kommer vi till diskussionen om vår identitet. För i dagsläget har socialdemokratin i Sverige släppt både idén om ett alternativt samhällsprojekt och dessutom mer eller mindre idén om att vara det annorlunda, alternativet till det borgerliga. Det är denna politiska inriktning som lett till den håglöshet och initiativfattigdom vi sett inom partiet de senaste åren.

Det är också denna inriktning som ledde till två valförluster och vansinniga förslag som skattestopp och liknande. Inför detta borde vi ställa, inte skeptiska, utan djupt oroade. Därför att om det är så att vi accepterar en sådan politisk inriktning förlorar vi vår egen relevans.

Om inte vi kan erbjuda ett alternativ, om inte vi kan vara det annorlunda. Om inte vi kan vara det parti som vill bygga och förändra då är vi inget annat än ytterligare ett borgerligt parti. Då har vi hamnat i ett läge där vi inte längre går att skilja från de övriga partierna, eller som Orwell skulle uttryckt det, ingen kan längre se vem som är människa och vem som är gris!

En sådan politik leder också till att vi oundvikligen tappar initiativet. Istället för att försöka erbjuda ett alternativ konstateras att tiderna är borgerliga och därför måste vi själva också bli det. Istället för att erbjuda ett alternativ så hakar vi på den politiska tendens som är den starkaste för närvarande och försöker spela bollen på den planhalvan.

Och då förlorar vi. Varje gång.

Den dag vi återigen kommer erbjuda ett alternativ är också den dag vi kommer börja vinna val igen. Den dag vi sätter en socialdemokratisk politik på agendan är den dagen då vi faktiskt inte bara slipper skattesänkarracet utan faktiskt med högburet huvud kan erkänna att vi kommer höja skatterna, men också att vi kan motivera varför.

För ett tag  sedan lyssnade jag på en inspelning av Olof Palme. Han talade om det unika med socialdemokratin. Det unika med vårt parti. Han talade om samhällsprojektet. Jag har flera gånger i eftervalsdebatten tagit upp detta och jag gör det här också. Det kan nämligen inte sägas för många gånger. Det är nämligen exakt vad vi är i behov av, ett samhällsprojekt. Med ett stabilt sådant slipper vi tävla om festligast ministerkandidater eller skattesatser

Det är också på detta vis vi kan återvinna vår identitet, inte bara för oss själva utan faktiskt också för våra väljare. Hittar vi tillbaka till vårt ”samhällsprojekt”, hittar vi tillbaka till socialdemokratin så kommer vi också vinna val.

Socialdemokratin är inte en rörelse som uppstod eller har överlevt eftersom vi vill bevara eller förvalta ett samhälle som är ok eller rätt bra. Socialdemokratin kom till för att förändra samhället. Vi måste hitta tillbaka till vår ideologiska grund igen och börja fundera på vad vi vill göra med samhället och varför. Gör vi detta kommer vi bli attraktiva igen och inte bara framstå som en tråkigare variant av moderaterna.

 

This entry was posted in Socialdemokrati and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>