Vit rök över Sveavägen…

Så blev det klart! Den nionde konklaven är avslutad. Ut på balkongen kliver Fader Juholt tätt följd av Kardinal Jämtin. Den vita röken över sveavägen ligger tung och tät. Så tät att man endast med nöd och näppe kan ana de grinande ansiktena i de hårda högerdistrikt som fått styra partiet mot undergång de senaste 15 åren.

För det är förändring. Även om processen dit varit vederstygglig och även om spelet närmast liknat just ett påveval så kommer det bli förändring.

Juholt är nämligen något så ovanligt som en traditionell socialdemokrat som verkar tro på social demokrati, generell välfärdsstat och ett starkt samhälle. Bland annat har han gått till ganska hård kritik mot de s.k. förnyarna och under nittiotalets kongresser varit förespråkare av utökad keynesiansk politik. Huruvida han håller denna inställning återstår att se. Att han själv säger sig vara ”vänster om mitten” och dessutom får ansvaret tillsammans med Carin Jämtin, från Stockholms stad, känns både bra och lovande. Det är ett steg i rätt riktning, det är ett steg åt vänster. Lägg därtill en kriskommission som enkelt sammanfattat menade att partiet behövde ett steg tillbaka mot en mer traditionell politik så är det ett väldigt bra steg på vägen.

Och samtidigt är varken Juholt eller Jämtin för vänster för att det ska uppstå konflikter, om inte partihögern så önskar. För vi ska faktiskt minnas att de enda som faktiskt bedrivit öppen oppositionspolitik mot partiet, både före och under brinnande valrörelse, var just partiets högerflygel, ibland uppbackad av näringslivet. Det är nog inte otroligt att den strategin fortsätter med tanke på att Nalin Pekgul (som gjort politiskt karriär av att vara vindflöjel) redan börjat.

Om han är rätt ledare, det vet jag inte. Han tillhörde inte mina favoriter varken från början eller mot slutet. Om det är rätt, det återstår att se. En sak vet vi dock, han har en stilig mustasch!

This entry was posted in Socialdemokrati and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>