Höger är förnyelse, vänster är… ?

I dagens Smålandsposten läser jag en notis som säger att utnämnandet av Juholt innebär ”Vänstersväng och inte den nödvändiga förnyelsen”. Samma inställning verkar delas av såväl Fredrik Reinfeldt, Svenska Dagbladet, Niklas Nordström och den övriga församlade borgerligheten.

Man kan utläsa två saker ur kritiken. Den första är att höger är förnyelse och vänster är föråldrat. Det andra är att högern faktiskt verkar allvarligt oroad.

Och det bör de vara.

För det farligaste som finns för högern är att socialdemokratin återgår till en socialdemokratisk politik. Den kräftgång högerut som kännetecknat partiet under den senaste 15 åren är också ett av de huvudsakliga skälen till vårt minskade stöd. En socialdemokrati som agerar som ett folkparti förlorar sitt existensberättigande och förlorar också sitt stöd.

Det finns ett grundmurat förtroende för den svenska välfärdsstaten, eller som professor Stefan Svallfors uttrycker det: ”kärnpunkterna i den svenska välfärdspolitiken har ett grundmurat stöd”.

Varför då detta motstånd? För det första ska de inte tycka det är bra. Det ligger i borgerlighetens natur att inte gilla vänster, oavsett om det råkar vara kommunister eller socialdemokrater. För det andra önskar det givetvis en socialdemokrati som går åt höger. Deras eget politiska projekt blir så mycket enklare att genomföra på det viset och behovet av oss upphör att vara.

Förnyelse enligt de borgerliga består därför i att gå åt höger. Allt som inte är en högervandring är inte förnyelse, i den borgerliga retoriken. Därför kan vi som parti aldrig genomgå förnyelse enligt borgerliga kriterier och därför kommer vi alltid vara bakåtsträvande enligt samma måttstock. Vi måste vara det.

En socialdemokratisk förnyelse måste alltid vara socialdemokratisk. Vi måste alltid låta förnyelse ta språng ur en grundläggande socialdemokratisk ideologi med ledord som jämlikhet, rättvisa och solidaritet i blickfånget.

This entry was posted in Socialdemokrati and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>