Vi som vägrade bränna böcker…

Jag gick med i SSU 1990. Ordförande i ungdomsförbundet då var en viss Anna Lindh. Jag blev politiskt medveten när Karl-Petter Thorwaldsson styrde och jag formerade min politiska stundpunkt under Niklas Nordström. När Mikael Damberg var ordförande var jag mest arg.

Hur som helst. Under de år då jag verkligen hittade min ideologiska ram var Niklas Nordström ordförande. Jag var ung och intresserad. Jag brann för socialismen och kände att världen var möjlig att förändra. Jag läste det mesta av den ideologiska litteratur jag kom åt och ibland var jag allt ute och seglade.

Poängen var att då fanns det ett brinnande intresse för arbetarrörelsens historia, inte bara hos mig utan hos många unga medlemmar. Vi brann för ideologi och vi brann för rörelsen. Många gånger var det då som vi fick nedlåtande kommentarer, hätska tillmälen och blev aktivt motarbetade på förbundsnivå. Stundtals upprättades närmast en litterär kanon inom förbundet och läste man fel böcker skulle man akta sig för att tala högt, annars fanns risken att man fick skäll från äldre medlemmar eller diverse ombudsmän.

Det är också därför jag inte kan avhålla mig från att skriva det här inlägget.

Nyligen skrev nämligen tidigare nämnde Niklas Nordström en inlaga i Expressen. I sig drällde den med dumheter, men också med fel. Min gamle SSU-kamrat Fredrik Strömqvist påpekade mycket riktigt, i en Facebook-tråd, bland annat att Nordström försöker ”skriva om historien om värdet av kompensationstänkandet på partisekreterarposten” och att Nordström ”fabulerar och bara nästan kan sin egen partihistorik och på detta försöker bygga sin karriär – att fuska eller sova på historielektionerna brukar inte vara någon bra grund om man vill bli partiguru.”

Nu är inte syftet att göra mig lustig över Nordströms okunskaper. Jag har inget emot det, men det är inte mitt syfte. Mitt syfte är att påvisa en kultur som fått frodas inom arbetarrörelsen i många år och som är en del av den problematik som gjort att vi hamnat där vi är idag.

Historielösheten och motviljan mot att fokusera på vår egen ideologi har lett till att vi tappat en nödvändig del av vår identitet och det i sin tur har lett till att det blivit mycket svårare att vara offensiva i en tid som präglats av nyliberala värderingar. Om vi tappar vår identitet och missar vår historia och ideologi så leder det ofrånkomligen till att den grund vi står på när vi formar vår praktiska politik blir svajig och det är då vi hamnar i de situationer som vi hamnade i under valet. Det är då vansinnigheter som skattesänkarrallyt i valrörelsen eller snurrigheterna om skattestopp och liknande efter valet. Fortsätter vi på den inslagna linjen så försvinner vi som rörelse fortare än vad vi anar det.

Det är också därför det är så viktigt att man inte bara förändrar partiordförande och partisekreteraren utan faktiskt gör en riktig översyn över hela verkställande utskottet och även partiexpeditionen. Politik är ingen enmanssport utan ett lagspel och då behövs inte bara kompetenta människor på alla poster. Det behövs också en mentalitet av tillåtande och acceptens. Detta måste ta sin utgångspunkt i vår gemensamma ideologi och detta måste göras med tydlighet.

Den bokbrännarmentalitet som fanns i SSU under 90-talet under Nordström och Damberg finns tack och lov inte i partiet. I och med att vi dessutom slapp Damberg som partiledare kan vi också hoppas att vi slipper den. Men det fordrar också att det gamla bunkergänget och grupperingarna till höger sluter upp bakom Juholt och slutar bedriva den falangpolitik som bedrevs före och under valet.

Vi behöver återvända till socialdemokrati, vi behöver återvända till vad vi är och vad vi behöver vara. För Sverige behöver ett socialdemokratiskt parti som bedriver en socialdemokratisk politik. Det har vi saknat under många år.

This entry was posted in Socialdemokrati and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>