Även mitten är vänster!

I dagens Expressen presenteras en undersökning där 1362 socialdemokratiska politiker fått uttala sig om färdriktning och blivande partiledning.

Vad som är anmärkningsvärt är att 85% av de tillfrågade svarar att de tycker Juholt/Jämtin måste föra partiet vänsterut, ett anmärkningsvärt resultat måste jag säga!

Först kom kriskommissionens rapport som kan tolkas som att vi behöver föra partiet vänsterut. Sedan kom en ledarduo som är ett definitivt avbräck mot tidigare partiledning och en klar vänstermarkering och nu presenteras denna undersökning. Det presenteras dock inte vilka de 1362 är, men gissningsvis rör det sig om diverse fullmäktigeledamöter och andra lokala ”toppolitiker”.

Vad som är intressant är att liknande tendenser faktiskt brukar bli starkare och starkare ju längre ned i organisationen man kommer. Därför är en undersökning som denna, strax innan en kongress, mycket glädjande!

Jag tillhör själv, som många redan vet, de som tycker att vi defintivt måste föra socialdemokratin vänsterut. Mycket vänsterut till och med om man jämför med nuvarande inriktning. Det vi är i behov av är en klar och tydlig socialdemokratisk politik för rättvisa och jämlikhet. Vi behöver ett samhällsprojekt och en vision om vart vi vill nå och vi måste erbjuda ett alternativ till den borgerliga samhällsvisionen. Jag skulle vilja kalla det socialism, andra väljer säkert en annan definition. Även om vi kanske inte kan klart formulera en bild av vårt slutmål nästa helg kanske det kan finnas en poäng att börja fundera över lite provisoriska utopier. Det kunde ju vara ett första steg i rätt riktigt.

Återigen. Identitet och politik hänger samman. Det är svårt att upprätthålla en socialdemokratisk identitet utan en socialdemokratisk politik. Det är svårt att visa på skillnaden mellan oss och de borgerliga om det enda som skiljer är färgen på slips och knytblus.

Samtidigt ska vi minnas att, med tanke på var socialdemokratin befinner sig idag, även om vi landar i mittenfåran så är det ett stort steg åt vänster.

Ps. Extra kul att även stödet för vår kommande ledarduo verkar vara starkt. Ds.

 

This entry was posted in Socialdemokrati and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>