Om behovet av visioner

Jag har återigen varit en del av debatten. Talartiden har blivit Förkortad till två minuter så jag fick skära bort en del av mitt ursprungliga tal. Jag delar med mig av mitt tal, bortsett från talarstolsimprovisationen…

Partikamrater!

Vi står inför ett vägval för socialdemokratin. Det är nu vi har möjligheten att göra slut på den Åke vandring vi genomgått de senaste 15-20 åren.

Under många år av nyliberalism och marknadisering har socialdemokratin gått bakåt. Vi har tappat initiativet och förmågan att sätta den politiska dagordningen. Valet i höstas var bara toppen på det isberg vi styrt mot i många år.

I valet fick vi, som kriskommissionen påpekat, en suddig profil och körde fast i enskilda frågor, något som är givet att ske med ett parti som tappat sin ideologiska identitet.

Istället för att diskutera det vi borde gjort hamnade vi i subventionsdebatter, konstlade konflikter mellan höga eller låga skatter och diskussionen om skattetaket.

Och den utveckling som skett borde oroa oss rejält. För utvecklingen har lett till att många av oss gett upp grundidén om vad socialdemokratin är och vad som verkligen gör oss unika.

Socialdemokratin är, eller borde vara, en progressiv rörelse vars syfte är att förändra samhället i en mer rättvis och solidarisk riktning. Det är det som gör oss unika och det som ger oss vårt existensberättigande.

Om vi inte själva ser det som vår uppgift då är vi inte unika och då förlorar vi vårt existensberättigande.

Partikamrater! Tar vi oss inte ur det olidliga tillstånd så ser snart ingen vem som är människa eller vem som är gris. Då kommer vi förlora även nästa val.

Olof Palme talade ofta om det socialdemokratiska samhällsprojektet, det som gör oss unika och det är där vi borde börja. Vi behöver ett nytt samhällsprojekt och en ny vision och där har programkommissionen ett digert arbete framför sig!

För allvarligt talat. Att förvalta ett land, det kan vilken medioker folkpartist som helst göra. Men för att i grunden förändra krävs en frihetsrörelse, det krävs demokratisk socialism och ett socialdemokratiskt parti med självförtroende, självinsikt och en klart formulerad vision!

Tack!

This entry was posted in Socialdemokrati and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>